Nieuwe riemen voor vaandels Sint Jansprocessie
Evenals een paar jaar geleden kwam Schoenmaker Leo Maas de Broederschap van Sint Jan tijdig te hulp bij het herstel van riemen voor de vaandels. Sommige van die leren riemen zijn meer dan honderd jaar oud. Frans Bierlaagh, penning- en ceremoniemeester van de Broederschap van Sint Jan, legde desgevraagd uit hoe het zit met die vaandels.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 170 [2024-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna en de Larense boekhandel te koop, zolang de voorraad strekt.
Al vele jaren worden er in de processie vaandels meegedragen. Deze vaandels zijn van de parochie met afbeeldingen van heiligen zoals Maria, Jozef, Johannes de Doper, Franciscus. Daarnaast werden er vaandels meegedragen door sport- en muziekverenigingen en overige verenigingen en bonden. Naast de parochievaandels worden er ook nog twee vakbondsvaandels meegedragen. Voorwaarde hiervoor is dat leden van de desbetreffende bond/vereniging meelopen.
De vakbondsvaandels zijn van de A.B.T.B. (Algemene Boeren en Tuindersbond, afdeling Laren NH), de K.A.B.O. (Katholieke Ambtenarenbond, afdeling Laren-Blaricum) en St. Eloy R.K. Metaal bewerken Laren NH (smederijen en klokkenmakers). Van de verenigingen is het alleen muziekvereniging Sint Jan Laren die het vaandel meedraagt.
Totaal beschikt de Broederschap nu over 30 vaandels die meegedragen kunnen worden in de processie. De laatste jaren gingen hiervan 24 tot 25 vaandels mee.
Om het dragen van een vaandel mogelijk te maken in de processie (3 kilometer heen en 3 kilometer terug) is het noodzakelijk dat je een zogenaamde draagriem gebruikt. Deze leren riemen zijn soms ouder dan 100 jaar. Doordat ze uitdrogen slijten en breken ze. In de afgelopen jaren zijn er al diverse draagriemen hersteld of gerepareerd . Dat werd gedaan door deskundige leerbewerkers/schoenmakers, zoals L. Bus, B. Bus en de laatste jaren Arnold en Sumatee de Leeuw van Schoenmaker Leo Maas.