Wiet de Boer komt met ‘Parels van Laren’ 

Wiet de Boer komt met ‘Parels van Laren’ 

Onder een wolkendek van meerdere tinten grijs, zo kenmerkend voor de maand juni, begaf ik mij op de fiets naar het huis van Wiet de Boer om hem een interview af te nemen over zijn nieuw uit te brengen boek. Heel bijzonder om op zo’n hoge leeftijd (Wiet is 90 jaar) en na een vijftal succesvolle publicaties nog eens aan een dergelijke onderneming te beginnen. Bij voorbaat al petje af!

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 169 [2024-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna en de Larense boekhandel te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Peter Vos

De eerste afspraak die ik met Wiet wilde maken kon geen doorgang vinden door problemen met zijn gezondheid. Tot mijn verrassing belde hij me al snel daarna op voor een nieuwe afspraak. Boven verwachting gaat het gelukkig stukken beter met hem.

Wiet is dankbaar voor de vele positieve reacties van lezers op zijn boeken. De waardering die hij daarmee krijgt stemmen hem dankbaar én maakten en maken dat hij telkens weer aan de gang ging met een nieuw idee. Zo’n idee had hij niet altijd zelf maar werd ook aangedragen door anderen. Zo ook voor dit – in ontwikkeling zijnde – boek dat als werktitel ‘Parels van Laren’ draagt. Het was Hans Schaapherder, vormgever van o.a. Wiet’s voorgaande boek ‘Straten & personen in het oude dorp Laren’ die het idee aandroeg en het startsein gaf om de mooiste ansichtkaarten uit zijn enorme verzameling – zijn ‘juweeltjes’ – optimaal te laten schitteren. Het uit verschillende thema’s opgebouwde salontafelboek is vooral een ‘kijkboek’ waarin oude en nieuwe ‘souvenirs’ van Laren centraal staan. Tegelijkertijd worden er ook onderwerpen door gastschrijvers uit- en toegelicht. Zo neemt Antoinetty van den Brink de lezer/kijker mee op een rondje langs de Brink, schrijft Gerard Morsink een toelichting bij de ansichtkaarten over de Larense kerken, vertelt Frans Bierlaagh over de Sint Jansprocessie, enzovoort. 

Proces met teamwerk
Wiet benadrukt dat het samenstellen van zo’n boek een heel proces is, waar meerdere mensen bij betrokken zijn. Gaandeweg wordt het meer en meer teamwerk met ieder zijn eigen taak en specialisme. Door ideeënuitwisseling moet het boek eerst zijn vorm en structuur krijgen, waarbij het belangrijk is de thema’s en onderwerpen vast te stellen. Vervolgens dient er een selectie van ansichtkaarten en foto’s gemaakt te worden, waarbij het dan weer van belang is vooral niet eerder gepubliceerde afbeeldingen te gebruiken. Dat is een hele uitzoekerij, zo verzekerde Wiet me en daar kan ik me iets bij voorstellen. De volgende vraag is dan: waar spreken de afbeeldingen voor zichzelf en waar is het handig ze van tekst te voorzien is en wie kan of kunnen deze teksten het beste schrijven? 

Is dit sowieso een leuk maar best ingewikkeld proces, als Corona daar dan nog eens tussendoor fietst (waar iedere betrokkene mee te maken kreeg), en de gezondheid van Wiet te wensen overliet en een flinke hersteltijd vergde dan wordt het van ingewikkeld ook nog eens complex. Waar Wiet eerder van het ‘maar doorgaan’ was (’s middags beginnen en ’s avonds in de late uurtjes stoppen), was dat nu niet meer mogelijk. Een tandje minder is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig keerde het tij voor bijna alles geheel ten goede dankzij hulp van medicatie, anderen nauw bij Wiet betrokken personen en niet in de laatste plaats Wiet zelf, die erin slaagde de knop om te zetten en rustiger aan is gaan doen. Waar hij het boek eerst als een last dreigde te ervaren, is het nu weer een lust geworden. Die lust nam toe na een gesprek met burgemeester Nanning Mol, de beoogde schrijver van het voorwoord van het boek. De burgervader reageerde zo enthousiast op het verzoek, wilde zoveel weten, dat een gepland bezoekje van een half uur uitliep op een geanimeerd gesprek van een paar uur. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk op Wiet, die er energie uit putte. De start was daarmee een goede. 

Financiering
Wat Wiet eveneens fijn vindt, is dat de financiering in eigen beheer geregeld is, waarbij een compagnon zich voor een bepaald bedrag garant heeft gesteld en daarmee van een x-aantal te drukken exemplaren verzekerd is. Daarmee is een rustige basis gecreëerd. Door voorinschrijving – tegen een speciale prijs – hopen we ook beter inzicht te krijgen op de uiteindelijke oplage. 

Het boek nadert inmiddels zijn voltooiing. Streefdatum is de tweede week van oktober, toevallig tijdens de week-van-de-erfgooier, waar zowel Wiet als Hans veel binding mee hebben omdat ze elkaar als bestuursleden van de Stichting Stad en Lande van Gooiland goed hebben leren kennen. Het boek belooft een ideaal cadeau te worden voor Sinterklaas en Kerstvieringen, voor op de salontafel en als relatiegeschenk voor ondernemers. 

Samenwerking en visie
Wiet is bijzonder te spreken over de soepele samenwerking met Hans Schaapherder en de schrijvers van het boek en is blij met de digitalisering die alles zoveel eenvoudiger heeft gemaakt. Sowieso is hij blij met beweging die de Historische Kring heeft ingezet. Er worden regelmatig lezingen gegeven, het Kwartaalbericht is een mooie uitgave geworden en wat Hans met de wand in de boerderij heeft gedaan is natuurlijk helemaal prachtig. Wat Wiet betreft zijn dat manieren om in ‘de picture’ te blijven en kunnen dergelijke activiteiten niet genoeg ondernomen worden. 

Geanimeerd
Zo naderde een interview dat veel meer een geanimeerd gesprek bleek te zijn met zijpaden als de beroepscarrière van Wiet, de zorg voor zijn eerste vrouw, het gevonden geluk met Ria (zoals ook beschreven in het voorwoord van het boek ‘Laren van A tot Z’), zijn verbeterende gezondheid en toch ook dat Wiet en ik in hetzelfde huis zijn opgegroeid (zie pagina 21), zijn einde. Wiet kijkt uit naar de publicatie van ‘Parels van Laren’ en ik kan, nu ik de proefdrukken heb gezien, alleen maar beamen dat ‘Parels’ een pareltje van een boek gaat worden. 

Update: het boek is te bestellen via parels@schaapherder.nl (vermeld uw naam, adres en het aantal boeken).