Jeanette van Zijdveld in het zonnetje gezet
In het Singermuseum stond ik na een jaar weer oog in oog met het werk van Jeanette van Zijdveld tijdens de tentoonstelling ‘Geschilderde tuinen’. In Kwartaalbericht 141 en 142 schreef ik al eerder over deze bijzondere vrouw, tuinontwerper en feministe van de eerste generatie, begin 1900.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 145 [2018-3]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
Gerda Meulenkamp-de Wit
Simon Moulijn
Er hingen een paar schilderijen van de door haar ontworpen tuinen, geschilderd door de Larense schilder Simon Moulijn, want naast het ontwerpen had ze ook invloed op de uitvoering ervan, evenals haar partner Nelly Spoor. De tentoongestelde schilderijen geven de unieke sfeer van vroeger weer. Dames bij elkaar op visite in een prachtige ontworpen tuin met lange jurken. Sommigen met enorme hoeden op voor een theeceremonie. Op de tafel de voor die tijd gebruikelijke ingrediënten! Koekjes en dunne sandwiches. Wat opvalt bij de zomerse taferelen is het gebruik in de tuinen van de Oost-Indische kers. Voor de sier maar ook voor garnering en consumptie (goed uitkijken voor rupsjes enzovoort!).
Ook de bekende schilder Cornelis Vredenburgh schilderde een paar huizen en tuinen. Een ervan is van het huis aan de Heideveldweg, het zogenoemde huis ‘Heideveld’. Al met al was het een interessante tentoonstelling. Ook de nieuw aangelegde Singertuin was een bezoek meer dan waard.
De echtgenote en jongste zoontje van Moulijn in de tuin van Villa De Egelantier in Laren 1912 -olieverf op doek 100 x 100 cm.