40 jaar en 1200 ontwerpen verder

40 jaar en 1200 ontwerpen verder

16 december jongstleden overleed de Larense architect Jan Piet Roselaar na een gevecht tegen de ziekte van Kahler. Na een vooral regionale carrière staat er inmiddels in ieder straatje van Laren en Blaricum een ontwerp van Jan Piet. Vaak een verbouwing of een renovatie, maar ook geregeld nieuwbouw. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 127 [2014-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Jeroen-Bart Pijpers 

Jan Piet Roselaar werd geboren op 7 juni 1945 in Hoorn als eerste zoon uit een familie van vijf. De scholing van Jan Piet was er een met weinig gerucht. Na de HBS ging hij netjes naar de HTS bouwkunde in Amsterdam en woonde een tijdje boven het kantoor van zijn vader. Na zijn studie trad hij in dienst als tekenaar bij architect Keesom in Alkmaar, waar hij werkte aan het Bejaardenhuis Kooimeer. 

De inmiddels getrouwde Jan Piet raakte – zoals zovelen – werkloos in 1972. De zoektocht naar een nieuwe baan bracht Laren in het leven van de nuchtere West-Friese Roselaar en wel in de vorm van een baan bij architect Theo Rutgers. Binnen Bureau Rutgers werd Jan Piet eerste tekenaar. De relatie tussen Rutgers en Roselaar werd een onrustig verhaal en op 29 januari 1976 scheidden hun wegen. Jan Piet richtte dezelfde dag nog Buro Roselaar op en vestigde zich in zijn woonhuis in de linkerhelft van Brinklaantje 6, naast Beo en achter Mauve. Hij nam de drie tekenaars van Rutgers mee en trof een regeling met Rutgers over de klanten. Niet veel later werd het rechterdeel van het Brinklaantje 6 ook gekocht; de tekentafels verhuisden van de slaapkamers naar het nieuwe kantoor aan huis. 

Tot 2003 werden vanuit Architectenburo J.P. Roselaar aan het Brinklaantje vele honderden mensen geadviseerd en bediend op de manier zoals alleen Jan Piet Roselaar dat kon. Rustig, kalm en altijd gericht op wat de klant wenst. In 2003 verhuisde het kantoor naar de huidige locatie aan het Wagenpad 1. Bij veel Laarders bekend als ‘Does Manufacturenhandel’ of voor de wat jongeren de praktijk van Pieter Perry. Het woonhuis en kantoor werden in ere hersteld en de winkel deur staat nu al weer een aantal jaar open voor de inloop. 

De architectenpraktijk van Jan Piet kende vele stijlen, waarvan de Gooise landhuisstijl het meest bekend is. De glimmende goudkleurige bol op de schoorsteenkappen is nog altijd makkelijk terug te vinden in het straatbeeld. Ondanks dat het bureau hiermee de meeste bekendheid verwierf, ontwierp Jan Piet het liefst moderne woningen. Eens in de zoveel jaar kwam er een kans voorbij om zijn stempel te drukken op de omgeving. Het meest bekende strijdstuk ligt aan het Raboes 14a, ook wel de “melkfabriek” genaamd. 

Dat Jan Piet ook zijn klassiekers kende, liet hij onder andere zien bij de renovatie en vergroting van ‘het Mussennest’ aan het Raboes 23 – oorspronkelijk ontworpen door architect Wouter Christiaan Hamdorff – en kort geleden bij de renovatie van de Gemeenteboerderij van Blaricum aan de Dorpstraat 15. Ondanks dat Architectenburo J.P. Roselaar al jaren bestond, sprak Jan Piet pas twee jaar geleden hardop uit dat hij nu eindelijk een gevestigd architect was. Na een telefoontje bleek dat zijn eerste gebouw, Winkelcentrum Torenzicht te Eemnes, zou worden afgebroken. 

Nu, na zoveel jaar actief te zijn geweest, is de handtekening van Architect Jan Piet Roselaar een blijvende geworden in Laren en omgeving. Wij zullen hem missen als verschijning en als persoon.