Veerweg
De Veerweg loopt vanaf de Sint Janstraat door de Laarder Eng naar de Vredelaan, bij het viaduct over de A1. De Veerweg is een van oudsher gebruikte naam en die naam wilde B&W handhaven toen er in de jaren zestig van de vorige eeuw woningen werden gebouwd.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 159 [2022-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen dit kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.
Tekst: Bep (G.L.) De Boer
De Veerweg dankt zijn naam aan de gebroeders Van der Veer. Hun beroep was grintgraver en op de Zuiderheide bevonden zich de door hen gedolven grintkuilen, waaruit zij de kiezel putten waarmee zij hun brood verdienden. Jarenlang zijn de gebroeders langs deze landweg door het midden van de Laarder Eng gegaan die in den beginne door de Laarders al ‘Veerweg’ werd genoemd naar deze grintgravers. In 1903 werd de weg erg slecht. Er zaten heel veel kuilen in en hij was slecht begaanbaar. Daarom werd aan de boeren gevraagd – die er gebruik van maakten – om wat rood zand in de gaten te gooien zodat de weg weer glad zou worden. En dat gebeurde. Om beurten gooiden de boeren de weg vol zand en was deze weer goed te gebruiken. Nadat er woningen waren gebouwd kwamen de bewoners. Deze vormden al snel een hechte groep.
Het was en is goed wonen op de Veerweg. In maart 1980 werd de verjaardag gevierd van 5 bewoners van de Veerweg. Dat waren Joop Stokkermans, Cees Schipper, Ineke Fiorenfinos en het echtpaar Winsemius. Maart 1982 bestond de bewoonde Veerweg 12½ jaar en dat werd gevierd. Joop Stokkermans had een lied gecomponeerd dat door de kinderen van de Veerweg werd gezongen en er was een diavoorstelling met beelden uit de tijd van voor de bebouwing van de Veerweg. Ook werden dia’s vertoond van de zo bekende Veerwegfeesten.
In 1994 lieten oud-bewoners een gedenktegel maken die in het trottoir voor Veerweg 7 werd gelegd. In 1999 bestond de Veerweg 30 jaar en werd een herdenkingsboekje uitgegeven met de titel: ‘Kroniek van een straat’.
Bronnen: Laarder Courant De Bel; Laren door de straten heen van Gerard Koekkoek; Kroniek van een straat, Veerweg bewoners; Streekarchief Gooi en Vechtstreek.