Nogmaals de peteroliekar
In ons vorige kwartaalbericht (2002-1-nr.79) stond in het middenblad de grote foto van de peteroliekar van Peter van ‘t Klooster. De vraag was, waar is die foto genomen en wie zijn de andere personen op de kar.
Foto: peteroliekar in Huizen
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 80 [2002-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
Door Bep G.L. De Boer
Op de laatste vraag is geen reactie gekomen, maar op de eerste wel heel veel. Veel mensen meenden dat de foto genomen was voor het vroegere Hotel Blom aan de Naarderstraat (nu jazzcafé Nick Vollebregt). Ook waren er mensen die zeker wisten dat de foto bij de Gooise Boer in Bussum gemaakt moest zijn. Ik ben met de oude foto in de hand bij het voormalige hotel Blom gaan kijken. Ik twijfelde. Ik heb ook zitten turen op oude foto’s van de Gooise Boer. Ik kwam er niet uit. Toen kwam de brief van Henk Bus uit Zeist met de oplossing. Henk, hartelijk dank voor de oplossing en verder alle bellers en schrijvers(sters) hartelijk dank voor de genomen moeite om te reageren.
Betreft foto “de peteroliekar”
De prachtige foto van de peteroliekar op de middenpagina van kwartaalbericht 79 doet bij de eerste aanblik denken aan het eerste bouwsel van hotel Blom aan de Naarderstraat, tegenwoordig het jazzcafé van Nick Vollebregt. Daar was destijds “halte Blom” van de Gooise stoomtram dat zou de dubbele tramrails kunnen verklaren. De hier afgebeelde locatie echter betreft het eindpunt van de op 15 april 1882 geopende “zijlijn” van de Gooise stoomtram, die de dorpen Huizen, Blaricum en Laren met Hilversum verbond. Dit eindpunt was in Huizen gelegen aan de Speklaan, thans Lindenlaan. Hier werd de locomotief afgekoppeld, reed over het dubbele spoor langs de rijtuigen en reed na aankoppeling terug naar Hilversum.
Het rijk gedecoreerde pand op de achtergrond van de peteroliekar is café Bus, dat afbrandde. Op deze plaats kwam hotel Promenade, dat omstreeks 1960 is afgebroken om ruimte te maken voor het kantoorpand van een bouwbedrijf. De jongeman op de opstap van de kar zou de in het artikel genoemde zoon Teus kunnen zijn, maar dit is speculeren. Het achterhalen van de identiteit van de derde persoon zal heel moeilijk worden. In het boek “Het dorp Huizen” 1964 is op blz. 47 een foto afgedrukt van café Bus met de stoomtram (zie middenpagina).
Henk Bus, Zeist