Nieuw jasje voor onze tentoonstellingen

Nieuw jasje voor onze tentoonstellingen

Het zal niemand zijn ontgaan. Hoeveel tijd, vlijt en creativiteit ook steeds weer gestoken werd in onze tentoonstellingen, toch liep het aantal bezoekers op de Lindenhoeve de laatste jaren gestaag terug. Tot een getal waarvan je je moet afvragen of dat al dat vrijwilligerswerk wel waard is. De interesse in Laren en onze geschiedenis neemt daarentegen allerminst af. Er is ook nog zo veel om te laten zien, om over te verwonderen. Te vertellen.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 134 [2015-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Timo Smit, Bestuurslid Historische Kring Laren

En dan besef je, bestuurders zijn ook maar eenvoudige ijverige vrijwilligers, dat het anders moet en kan. Dat ‘onze tentoonstellingen’ eigenlijk nog de enige uitingsvorm van onze Kring zijn waar je voor 100% fysiek naar toe moet. Ga je niet: jammer dan heb je alles gemist!! En dat terwijl ons prachtige Kwartaalbericht bij u wordt thuisbezorgd, ons archief stevig is en nog wordt gedigitaliseerd, onze website vanaf uw PC, laptop of mobiel elk moment in uw bereik is en u uw zoektocht naar uw Larense voorouders thuis met een kopje koffie kunt uitvoeren, etcetera.

De makers van het Kwartaalbericht (met veel gebruik van digitale ondersteuning), onze ‘Archief-ploeg’ en onze Website en de veranderende tijdgeest geven in feite nu met elkaar het duwtje naar ook een nieuwe aanpak van onze tentoonstellingen. Een aanpak waarin je straks ook veel meer kunt ‘vertellen’ dan via een tentoonstelling in de toch beperkte ruimte en op de beperkte tijden van de Lindenhoeve.

Veel meer zal het vanaf 2016 daarom gaan om kwartaalthema’s, waarover wij u thuis en dus vooral digitaal gaan informeren. Waarover u zich dus rustig al kunt inlezen, waar u op kunt reageren en waarvoor u wellicht zelf ook nog een inbreng heeft. Of een opvatting, een foto, een artikel of ‘spullen’. En natuurlijk zijn er dan op de Lindenhoeve wel items aanwezig. Maar op de Lindenhoeve zullen vanuit en over het thema initiatieven worden genomen, zoals ‘stamtafelgesprekken’. Al of niet met inleider. Waarom komt u dan niet een uurtje met een door u zelfgekozen groepje ter gelegenheid van uw verjaardag? Op een moment dat u past. Kwartaalthema’s dus die gedurende dat kwartaal ‘in beweging’ zullen zijn, interactief en met flexibel maatwerk. In een nieuw eigentijds jasje, gemakkelijk toegankelijk. Opdat onze geschiedenis blijft verteld, vertoond en doorgegeven. En natuurlijk ook met de hoop dat het makkelijker binnen bereik en interesse van de jongere generaties komt.

HOE gaan we het precies doen?
Dat weten we eerlijk gezegd nu nog niet precies. We hebben een plan, maar de praktijk moet het leren. Volgens dat plan gaan we er wel in 2016 al mee starten. Onze thema’s worden dan dus digitaal aangereikt aan onze leden, maar zullen ook zijn te vinden (beknopt, via ‘advertorial’ of in zijn geheel) op onze site, in ons Kwartaalbericht, zo mogelijk ook op de sites van de gemeente, het Brinkhuis, Singer, Larens Behoud, social media, de kranten etc.
We gaan het uitproberen en heus: het wordt vallen en opstaan en wij vragen om uw begrip en steun daarbij. In het eerste kwartaal van 2016 vindt ons eerste proefproject plaats. Ons ‘Thema-team’ zal onder aanvoering staan van bestuurslid/historicus Annemarie Hessing-Armbrust en het toeval wil dat zij bezig is met een boek over de ­Gooische Apotheek in Laren, met nu alweer drie generaties Armbrust aan het roer. Dat toeval willen we aangrijpen om twee vliegen in één klap te slaan. Dus kiezen we dat onderwerp als ons eerste thema. Hebt u nog foto’s, anekdotes, spullen die betrekking hebben op ‘de Armbrust’s’, de verschillende vestigingen van de apotheek, de medewerkers, afijn, hebt u wat ‘over Armbrust’, wees dan zo vriendelijk om contact op te nemen met Annemarie (annemarie@armbrust.nl).
Uw bestuur en vrijwilligers zijn enthousiast over dit nieuwe ‘project’ en hopen dat u dat ook bent. En wilt meedoen. Gaandeweg hopen wij dat er in de komende jaren iets heel moois wordt neergezet vanuit de dynamiek van deze tijd. De schouders eronder dus.