Kent u deze personen?

Kent u deze personen?

Graag vernemen wij wie de personen op de foto zijn. Onderstaand een samenvatting van de correspondentie tussen Martin van Doornik en Bep de Boer, namens de Historische Kring

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 112 [2010-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Ik ben geboren en opgegroeid in Blaricum en ben lid van de Historische Kring Blaricum. Maar ik woon al 34 jaar in de provincie Groningen. Ik heb een hele verzameling foto’s, ansichten en oude negatieven van Blaricum. Bij het scannen van een der negatieven kwam ik een onbekende foto tegen. Een sfeervolle foto uit 1948 van een groep mannen met hun fietsen en spaden. Maar waar? De interessante vraag voor u is: wie zijn die mannen en wat zijn ze daar aan het doen? Misschien zijn het werkzaamheden bij de wederopbouw? Ik zie een gegraven vierkante kuil op de voorgrond. Lantaarnpalen plaatsen? Fietspad aanleggen? De foto is van 1948, maar kan ook iets eerder zijn. Kijk eens hoe de fietsen erbij staan. De fotograaf van dit negatief is Johan Maximiliaan van Doornik, mijn vader. Hij was kapper op Huizerweg 1 (hoek Torenlaan) in Blaricum. Mijn vader overleed in 1963. Ik kan me als kind het gelijkvloerse kruispunt met van die heggen nog heel goed herinneren. Ik ben geboren in 1951 op bovengenoemd adres.

Met de groeten van Martin van Doornik uit Westernieland (Gr.)

Onderzoek heeft uitgewezen dat de foto in Laren is gemaakt. Het is op het kruispunt van de Rijksweg (de huidige A1) met de Hilversumseweg. Op de achtergond het huis “Herdershoeve”, gebouwd door de architect Wouter Hamdorff en stond op de hoek van de Hilversumseweg en de Rijksweg. De naam van het huis was Villa Henriëtte, later werd deze veranderd in Herdershoeve. In de jaren dertig woonde hier de familie Drukker. De heer W. Drukker was enige jaren lid van de Larense Gemeenteraad, waarvan vier jaar als wethouder. Bij de uitbreiding van de Rijksweg met de bouw van het viaduct, nu de A1, werd de villa afgebroken. 


Reactie op de foto
Zoals gepubliceerd in Kwartaalbericht 113: Het zijn Laarders, die in opdracht van de gemeente Laren (en de gemeente in opdracht van de Duitsers), aan het putjes graven zijn voor bescherming bij luchtalarm, (z.g. vluchtputjes). (1944) Ze waren bedoeld voor bescherming van de Duitsers, maar ook Nederlanders die toevallig in de buurt waren, sprongen er in bij een aanval. (Kruising Rijksweg Hilversumseweg). De man met pet op, staande bij de fietsen, is waarschijnlijk Eddy Raaymakers. Wie weet of dat zeker is en kent u misschien nog andere namen?