Jean-Landréhof

Jean-Landréhof

De Jean-Landréhof vinden we aan het eind van het Mauvezand, richting de Mauvevijver. Het is één van de nieuwe straten van Laren. Het is een doodlopende straat met een hofje. Ooit was hier de ‘Gooische Zwemschool’, waar de heer Breton de badmeester was. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 152 [2020-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

STRATEN, LANEN, WEGEN, PARKEN, KAMPEN, HOFJES EN PADEN IN LAREN

Veel dorpsgenoten haalden hier hun zwemdiploma of kwamen even lekker zwemmen in het, soms erg koude, water, samen met de vissen die hier ook rond zwommen. In 1928 werd het zwembad geopend en in 1966 werd de zaak gesloten. Er waren toen plannen voor een groter zwembad met een groot verenigings- en vrijetijdscentrum. En in 1972 was het zover, toen werd het nieuwe zwembad ‘De Biezem’ geopend. Op het terrein van het oude zwembad werden woningen gebouwd. En daar kwam natuurlijk ook een straat bij. 

In 1984 werd door de gemeenteraad van Laren besloten dat deze straat genoemd moest worden naar Jean Daniël Landré. 

J.D. Landré was raadslid voor de VVD in Laren van 1958 t/m 1962. Archief HKL.

Hij werd geboren te Amsterdam op 27 december 1896 als zoon van Jean Daniël Landré en Elisabeth Henriëtte Dupuy. Op 16 april 1926 kwam hij met zijn vrouw Mechteld Wüthrich naar Laren. Als beroep wordt in het archief aangegeven dat hij koopman in machinerieën was. 
Jean Landré was geen onbekende in Laren. Hij zat in het bestuur van het St. Jansziekenhuis en ook van het Sanatorium Julianaoord. Hij was 23 jaar raadslid voor de VVD in Laren waarvan vele jaren wethouder. In 1960 was hij loco-burgemeester. 
In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet en bij de bevrijding in mei 1945 was hij Plaatselijk Commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. 
Jean Daniël Landré overleed op 2 maart 1962 en werd begraven op de Algemene Begraafplaats te Laren.

Bronnen: Laarder Courant De Bel; Streekarchief Gooi- en Vechtstreek; Burgemeesters en Raadsleden van Laren door E.Wortel.

Bep (G.L.) De Boer

In 1968 discussieerden een groep Laarders in Oud Laren. Aan het hoofd van de tafel zit Jean Landré. Andere aanwezigen waren o.a. Jannus v.d. Veer, Hendrik Wortel, Jan Roest, Wijm Roest, Gerrit Majoor, Speint v.d. Burgt, Jan Koekkoek en Gerard Koekkoek. Archief: Gerard Koekkoek.