Geschiedenis en duurzaamheid

Geschiedenis en duurzaamheid

Terwijl nieuwbouwcomplex La Gare, schuin tegenover de Lindenhoeve, zijn vorm krijgt, ligt de bouw stil wegens vakantie. Over smaak valt niet te twisten, maar het is in elk geval fijn dat we niet jarenlang met een braakliggend terrein zitten opgescheept zoals in het verleden in het centrum is gebeurd – het gat van Hamdorff. Het artikel over het gat van Hamdorff houdt de gemoederen bezig, zo is mij glashelder geworden. In dit Kwartaalbericht is de ingezonden brief van oud-burgemeester – en ere-burger van Laren, de heer Th. Hendriks, geplaatst met een reactie van mij. Daarmee hoop ik dat wij deze geschiedenis achter ons kunnen laten.  


Column van de voorzitter: Bas Holshuijsen

Na de zomervakantie zal de bouw worden hervat en komt ook het dorp weer tot leven, althans zo ervaar ik dat. 

Te beginnen met het jaarlijkse oogstfeest van de SOLL, zondag 28 augustus, op de akker aan de Zevenenderdrift van 13.00 tot 16.00 uur. De HKL is van de partij.

Verder vindt de landelijke Open Monumentendag plaats op 10 en 11 september. Het thema is dit jaar ‘duurzaamheid’. Een relevant thema, maar ook uitdagend. Wij hebben immers meer verstand van historie, dan van duurzaamheid. Gelukkig ligt aan de rand van het dorp ‘De Groene Afslag’, de circulaire hub van het Gooi. Het is een multifunctionele ontmoetingsplek, die bestaat uit een café, restaurant, flexwerkplek, evenementenlocatie en vergaderzalenverhuurbedrijf. Daarbij staat een duurzame toekomst centraal en dat zie je ook duidelijk terug. Daarom een ideale locatie en organisatie om samen invulling te geven aan het thema duurzaamheid. 

De Groene Afslag opent gastvrij haar deuren op zondag 11 september a.s. U bent welkom op de Amersfoortsestraatweg 117 voor een korte rondleiding, die om stipt 11.00 uur aanvangt. Ter verhoging van de feestvreugde wordt diegenen die dat willen koffie, thee en lekkers aangeboden. Maar u dient zich dan wel vooraf te hebben aangemeld! Aanmelden kan via info@historischekringlaren.nl. Na de ontvangst en rondleiding zal Michiel Korthals, bestuurslid van de SOLL en oud-hoogleraar toegepaste filosofie aan Wageningen Universiteit , om 12.00 uur een voordracht over duurzaamheid in de BEL-gemeenten houden.

Een week later, op 17 en 18 september, wordt een nieuw evenement georganiseerd ter vervanging van de INmarkt. Een actief weekend voor en door Laarders: het Nazomerfeest. HKL doet daaraan uiteraard mee en dat weekend is de Lindenhoeve op zaterdag van 14.00 tot 15.30 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. In de Lindenhoeve is dan de fraai vormgegeven wandelroute ‘Kunstschilders die in Laren woonden en werkten’ voor 2 euro te koop. Op 18 september vertelt Hans van Deuren u tijdens een wandeling graag meer over de geschiedenis van Laren, aan de hand van het kunstwerk ‘Laren van Weleer’. Bekijk alle activiteiten tijdens het Nazomerfeest op www.nazomerfeestlaren.nl. 

Mocht u zich ondertussen toch vervelen, pak de pionnen en een dobbelsteen erbij en maak er een feest van met het Kringspel Laren. Dat mag tijdens het Nazomerfeest gerust ook in de Lindenhoeve, u bent van harte welkom.

Veel spelplezier en fijne zomervakantie!