De waarheid achter Ernst Wortel’s kerstverhaal
In het afgelopen kwartaalblad gaat de heer Wortel aan de haal met de geschiedenis van ‘de Hut van Mie’ en verward fictie met non-fictie. Een mooi – Dickensiaans – kerstverhaal waarbij hij echter de historische werkelijkheid rondom de hut en haar bewoners nogal geweld aan doet.
Theo de Boer
Als achterkleinzoon van de bewuste Mie Richter – zij was de oma van mijn moeder – wil ik dit bij deze graag rechtzetten. In Wortel’s verhaal trouwt Teuntje, de oudste dochter van Mie, met een Amerikaanse schilder. Dat klinkt heel romantisch, maar is feitelijk lariekoek. Teuntje is helemaal nooit getrouwd geweest. Wel heeft ze het ver geschopt, niet in Amerika maar in Engeland. Ze is gaan wonen nabij Londen in het graafschap Surrey. Daar vergaarde ze een klein fortuin met de handel in aandelen op de Londense beurs. Ook de in het verhaal genoemde Geurtje, Mie’s kleinzoon, bestaat alleen in de fantasie van de Heer Wortel. Teuntje bleef namelijk kinderloos. De andere kinderen van Mie kregen wel kinderen, waaronder de jongste dochter. Mijn oma.
Teuntje kwam inderdaad nog regelmatig terug naar Laren. Mogelijk ook wel tijdens de kerstdagen. Dat moet voor het arme gezin een geweldige kerst zijn geweest. Dit is het kwartaalbericht van de Historische Kring en niet van de ‘Romantische’ Kring. Naar de nabestaanden van Mie toe geeft deze weinig historische weergave een rare smaak in de mond. Volgend jaar hopelijk beter.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 119 [2012-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.