De Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander

Ik woonde met mijn ouders in Huizen. We woonden aan de buitenkant van het dorp aan de kant van de Baanberg, een heuvel in het weiland. Daar is nu de Baanbergenweg. Mijn vader fokte konijnen, Franse hangoren en witte Weners. En die konijnen, het waren er erg veel, moesten ook eten. Het was 1943/1944, dus ik was 10/11 jaar. 

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 152 [2020-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Met een jutezak en een mes ging ik op pad en dan wandelde ik al grassnijdend en paardenstekken stekend door het weiland en langs het IJsselmeer (nu Gooimeer). Ik wandelde dan langs de Eukeberg richting Oud Naarden. Zo kwam ik langs een café of theehuis en ging dan weer via de Driftweg naar huis. Die wandeling maakte ik een paar keer per week. Op een keer vond ik langs het IJsselmeer kleine krantjes. De Vliegende Hollander stond er op. Dat waren krantjes die de Engelse R.A.F. uitstrooide boven Nederland met berichten over de Tweede Wereldoorlog. Ik vond er een hele boel. Thuisgekomen gaf ik ze aan mijn vader. Die vond het geweldig. Sommige waren nat en kreukelig, maar die werden met een warme strijkbout weer opgeknapt. Mijn vader vroeg of ik, als ik ze weer had gevonden, een paar in een holle boom nabij de Oud Huizerweg wilde deponeren. Maar ik mocht dat aan niemand vertellen, dat was een geheimpje onder ons. En die waren er in die tijd heel veel. Dus steeds als ik weer een bosje van die krantjes had gevonden, deed ik er heel getrouw steeds weer een stuk of vier/vijf in de holle boom. 

Op een keer zat ik achter wat struiken nabij de holle boom mijn gevonden krantjes glad te strijken toen ik een mevrouw aan zag komen. Ze liep regelrecht naar de holle boom, pakte de krantjes en liep weg in de richting van ’t Hooge Nest’, een villa die iets verder staat… Hier wist mijn vader natuurlijk meer van. Ik heb nooit wat gezegd. 

Maar als er dan in 2019 een boek wordt uitgegeven met de titel ‘’t Hooge Nest’ dan gaat je een licht op. Ik heb het boek “’t Hooge Nest” van auteur Roxane van Iperen vol belangstelling gelezen. Ik was stom verbaasd over wat ik toen las, wat daar in die villa allemaal gebeurde! Ik heb Roxane van Iperen hier over geschreven maar zij kende het verhaal van de holle boom helaas niet. Jaren later ben ik nog eens naar deze plek gegaan maar de holle boom was er niet meer. Toch blijft de herinnering aan deze plek kleven. De boom is weg maar de herinnering blijft.

Bep (G.L.) De Boer

Het boek ‘’t Hooge Nest’ van auteur Roxane van Iperen is nog steeds te koop.
De prijs is € 21,99.