Vrijwilliger in het zonnetje: Wim van Schalkwijk
In deze rubriek vragen we welke volgende vrijwilliger in het zonnetje gezet mag worden. Agnes Bakker noemde Wim van Schalkwijk, een van haar 27 bezorgers die vier maal per jaar een Kwartaalbericht bij u in brievenbus stoppen. Wim wacht me op met zijn beroemde versgebakken appeltaart en maakt gelijk zijn slogan waar: “ik wil een beetje gezelligheid in het dorp genereren”.
Hans Schaapherder
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 148 [2019-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.
Het verbaast Wim dat Agnes hem genoemd heeft, want zo goed kennen ze elkaar nou ook weer niet. In die logica zal het u verbazen aan wie Wim in Kwartaalbericht 149 het stokje zal overdragen. Zo leren we elkaar iets beter kennen via deze rubriek.
Ooit is Wim voor Herman Strating begonnen met het verspreiden van de Kwartaalberichten en op eigen verzoek heeft hij zich gericht op ‘de buitenleden’. Dat heeft alles te maken met zijn passies voor fietsen en natuur. Speciaal voor zijn enorme ‘wijk’ heeft hij twee fietsroutes samengesteld; een van 40 km en een van 30 km. En zo bezorgt hij in Hilversum, Kortenhoef, Hilversumse Meent, Naarden en levert hij de Bussumse wijk af bij een andere bezorger. Op bekende adressen doet hij liefst een bakkie, zoals bij zijn voetbalmaatje George Huisman in de Hilversumse Meent, en bij anderen maakt hij graag een praatje. Met zo’n mooi boekje is iedere bewoner namelijk potentieel geïnteresseerd om te praten over het mooie Laren.
Wims grote passie was tourfietsen; liefst een kilometertje of 50 per dag. Even naar Utrecht om een handbal-clubblad te bezorgen of een dagrit rondom het IJsselmeer van 300 km – via het nieuwe land – of de volle 400 km. Trots laat hij me een aantal bekers zien die hij bij de Huizer fietsclub en bij ‘Le Champion’ heeft gewonnen zoals een wereldbeker voor 40.000 kilometer binnen 3 jaar en een brevet voor alle gereden klassiekers: Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix, Gent-Welvegem, Waalse Pijl, Amstel Gold Race, Ronde van Lombardije, Parijs-Brussel, Rund um den Henninger Turm, Grote Herfstprijs, Kampioenschap van Zurich en Omloop v.h. Volk.
Ook schaatsen was een grote uitdaging. Al jong begon hij op de ondergespoten tennisbaan van ’t Laer, later in Ankeveen en Loosdrecht en wekelijks op de Jaap Edenbaan. Altijd heeft hij gehoopt op deelname aan de Elfstedentocht. Inmiddels heeft Wim de leeftijd bereikt dat hij zich niet meer voor de tocht-der-tochten kan inschrijven, maar 21 jaar geleden heeft hij wel 177 km op de Weissensee gereden. Als souvenir nam hij toen een klein dennenboompje mee. Deze reus siert nu zijn achtertuin.
En de basis voor al die sportiviteit? Die ligt bij Broeder Achillus! Wim speelde vanaf zijn 12e tot zijn 50e jaar bij LVV. Veelal in de zaterdagcompetitie, maar als Bart Krijnen iemand op de zondag tekort kwam, draaide Wim daar z’n hand niet voor om.
In 1948 werd Wim, als eén na oudste in een gezin van 11 kinderen, geboren op de Buitenom, de verbinding tussen Melkweg en Berkenlaantje. Zijn vader werkte eerst in de kwekerij, werd daarna gemeenteambtenaar in de plantsoenendienst, maar is vooral bekend als beheerder van de Algemene Begraafplaats. Als kind hielp Wim daar met het snoeiafval opstoken terwijl hij daarmee ook zijn liefde voor de natuur ontwikkelde. Toen hij in de 4e klas van de Aloysiusschool zat, werden de meeste jongens uit zijn buurt overgeplaatst naar de nieuw gebouwde Tarcisiusschool. De reden waarom hij niet werd overgeplaatst is nooit duidelijk geworden maar gaf wel een band met een lotgenoot: Rob Schaapherder. Verhalen over het Laren van vroeger hoort hij het liefst van zijn oom, Jaap Grob (“achter Zuurlo”), de inmiddels 85-jarige broer van zijn moeder. Als jonge jongen werkte Wim op de woensdagmiddagen en vakanties bij Jules de Boer op de Nieuweweg (thans: Expert). Achter de winkel was een werkplaats waar hij scheerapparaten en stofzuigers repareerde. Ook onderhield en testte hij de geluidskastjes die Jules de Boer zelf ophing voor de muzikale omlijsting van de Kermis. Die technische kennis kwam ook goed van pas toen hij in Suriname werd gelegerd. In de wapenkamer te Paramaribo herstelde hij precisie-instrumenten zoals kijkers en kompassen maar regelmatig werd hij ook de jungle ingestuurd om voertuigen en andere instrumenten te repareren. Terug in Nederland haalde Wim zijn akte Biologie en werd hij leraar Natuur- en Scheikunde op diverse middelbare scholen in Hilversum. Wim is al vele jaren ‘verkikkerd’ op Greet!
Inmiddels is Wim gepensioneerd, maar blijft hij actief op alle hiervoor genoemde gebieden: sport, natuur en techniek.
Wim is vrijwilliger bij de Gooise wandelvierdaagse, waar hij als groot liefhebber van natuur, hei en landschap, helpt om de routes uit te pijlen. Tijdens het evenement houdt hij interessante vertellingen over bijvoorbeeld de Lange Heul, de banscheiding of het herdenkingskruis op de Bussumse heide. Door zijn deelname aan de cursus “leer het landschap lezen” kan hij veel wetenswaardigheden over de natuur en historische legendes vertellen.
Gedurende het jaar beleeft hij de natuur op zijn volkstuin op de Laarder Eng. Liefkozend heeft hij het over ‘historische grond’ door vele eeuwen van bemesting op wat eens arme zandgrond was.
Iedere eerste zaterdag van de maand kun je Wim treffen bij het Repair Café in Johanneshove. Met een clubje van ongeveer 12 man worden gebruiksvoorwerpen – van oud tot nieuw – hersteld onder het motto “zonde om weg te gooien”. Soms zitten er apparaten bij die hij nog nooit heeft gezien, zoals onlangs een instrument om je tanden automatisch te flossen. Prachtig vindt hij ook de interactie met de toekijkende bewoners, zoals de vroegere fietsenmaker van de Nieuweweg – Willem Hilhorst.
In het verlengde daarvan kan Wim ook voor klusjes worden ingehuurd bij de vrijwillige thuishulp van Versa Welzijn. Zelf ziet hij dat als liefdadigheid. Soms komen mensen ook aan huis of wordt hij op de markt aangesproken.
Voor Versa Welzijn is Wim ook 1 van de 4 organisatoren die iedere eerste maandag van de maand een Culturele middag voor senioren samenstellen met thema’s als: Gooische stoomtram, 100 jaar Radio Omroep – radiogeschiedenis of Laren van toen. Zelf zegt hij over al deze activiteiten: “ik wil een beetje gezelligheid in het dorp genereren”.