Presentatie Lieke Wouters (11) over erfgooiers

Presentatie Lieke Wouters (11) over erfgooiers

De elfjarige Lieke Wouters uit Hilversum zal zaterdag 19 oktober om 14.00 uur in de Lindenhoeve, centrum van de Historische Kring Laren (HKL), een presentatie houden over de erfgooiers.

Zij maakte in het voorjaar op haar school, De Wilge, een werkstuk over de erfgooiers en hield er ook een spreekbeurt over. Daar kreeg zij veel waardering voor. Zij benaderde de HKL met de vraag of zij de presentatie ook in de Lindenhoeve mocht houden. Het spreekt vanzelf dat de HKL daar graag gehoor aan wilde geven.

Van 11 t/m 18 oktober wordt de week van de erfgooier gevierd. De Stichting Stad en Lande van Gooiland die het archief van de erfgooiers beheert vraagt organisaties daar aan mee te doen. De HKL doet dit door middel van een tentoonstelling over de erfgooiers, waarin banners en objecten te zien zijn. De tentoonstelling is er nog tot maandag 21 oktober, dus wie zaterdag bij de presentatie van Lieke is, kan ook de tentoonstelling zien.

Inmiddels is Lieke leerling van het A. Roland Holst College in Hilversum. Hoe kwam zij op het idee op De Wilge een werkstuk over de erfgooiers te maken? In de inleiding ervan zegt Lieke: “Ik ben op het onderwerp gekomen toen ik bij  opa en oma ging logeren. Op een dag gingen we bij oma Gerda (een goeie vriendin van oma) thee drinken. Die heeft toen verteld over haar man Jaap en dat hij een erfgooier was. Ze zei: ‘als je ooit nog een onderwerp nodig hebt voor je spreekbeurt kan ik je met dit onderwerp helpen.’ Eigenlijk wist ik nog niets over Erfgooiers maar het leek me wel een leuk onderwerp.”

In haar nawoord zegt zij: “Ik vond dit een leuk, maar ook heel moeilijk onderwerp. Leuk omdat er veel over te vertellen is en dat je je zo kan verdiepen in dit onderwerp. Vooral moeilijk omdat het zo ver teruggaat in de tijd.”

(Publicatiedatum 10 oktober 2024)