Column: 100 jaar LMHC

Column: 100 jaar LMHC

De bal blijft maar rollen dit jaar bij de Historische Kring Laren. We staan niet stil en in de tweede helft van dit jaar stonden en staan twee bijzondere tentoonstellingen op het programma.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 166 [2023-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Column van de voorzitter: Mariëlle Bax

De tentoonstelling ‘50 jaar Jazz in Laren’ was een groot succes en kreeg in de media welverdiende aandacht. Gerard Morsink hield 2 september bij de opening een inleiding met foto’s, filmpjes en jazzmuziek waar veel belangstelling voor was. De zaterdagen erna heeft Gerard een aantal keren zijn inleiding herhaald. Natuurlijk vierden wij ook Open Monumentendag met als thema ‘Levend Erfgoed’. Op deze mooie nazomerse zaterdag hadden wij Timo Smit uitgenodigd die zijn verhaal over de erfgooiers vol passie heeft verteld. Deze leuke voordracht werd vergezeld door een kleine tentoonstelling over de erfgooiers die we in bruikleen hadden van de Stichting Stad en Lande van Gooiland.

En dan nu in november wordt een ander bijzonder lustrum gevierd en wel het honderdjarig bestaan van de Larensche Mixed Hockey Club. Op precies 15 november 1923 werd LMHC opgericht. Na een aantal locaties binnen het dorp, vestigde de club zich vanaf 1928 aan de Eemnesserweg. Vanaf jonge leeftijd was ik op deze mooie club te vinden: zaterdag zelf spelen en zondag kijken naar Heren of Dames 1. Velen hebben hier leuke en sportieve herinneringen aan overgehouden en dierbare vriendschappen zijn hier opgebouwd. Herinneringen zoals toen in 1979 het eerste kunstgrasveld werd aangelegd, de Mees & Hope-toernooien, het 24-uurs toernooi, de feestjes die we als jeugdbestuur organiseerden en de vele kampioenschappen die de club gevierd heeft. Zoals bijvoorbeeld in het seizoen van 1981-1982. Dat was een goed jaar voor de A-jeugd van de hockeyclub Laren: zowel jongens A1 als meisjes A1 (zie foto; ik zit vooraan, derde van rechts) werden kampioen van de regio. Beide teams gingen toen landelijk strijden, waarbij de jongens landskampioen werden en wij tweede. Vaak denk ik terug aan deze onbezorgde tijd, waar hockey centraal stond in mijn leven. Niet alleen in dit Kwartaalbericht besteden we aandacht aan ‘100 jaar LMHC’, ook is er vanaf zaterdag 18 november een tentoonstelling te aanschouwen die officieel zal worden geopend door Kik Thole. Kik heeft jarenlang in Heren 1 gespeeld en werd in 1969 met zijn team landskampioen. Na zijn hockeycarrière is hij twee keer voorzitter geweest en sinds 2006 is hij erevoorzitter van LMHC. 

Ook dit keer bestaat het Kwartaalbericht weer uit een diversiteit aan interessante onderwerpen. Hein Calis wordt nu zelf in ‘het zonnetje’ gezet, de rubriek die hij de afgelopen jaren met passie vulde. Helaas trekt hij zich, door omstandigheden, tijdelijk terug. Ik wens hem hierbij veel sterkte toe. Mary van der Schaal, die elk kwartaal de rubriek ‘Kunst uit het dorp van Mauve’ verzorgde, legt haar pen neer. Zij zal zeer gemist worden. Tegelijkertijd wordt het redactieteam ook weer versterkt door een nieuwe vrijwilliger, Peter Vos. Welkom! 

Cees Meijer heeft zich verdiept in ‘De Bijenkorf’, het authentieke café waar de tijd heeft stil gestaan maar ook vooruit gaat. In het vorige nummer schreef Cees over het Sint Jansziekenhuis. Leuk is dat twee lezers daar vervolgverhalen over hebben gemaakt. Cees de Jong, bewoner van het Pastoor Hendrikspark, schrijft over de nieuwe woonbuurt die ontstond op het Sint Jansterrein. En Ank van der Veer schreef een artikel over haar vader Jaap, loodgieter en duizendpoot van het Sint Jansziekenhuis.

Ik wens u veel leesplezier!

Mariëlle Bax