Van Beeverlaan

In de jaren dertig van de vorige eeuw lag er een naamloos wandelpad tussen de Westerheide en de Hilversumseweg. In 1934 vonden een paar Larense inwoners dat dit wandelpad een naam moest hebben.
Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 163 [2023-1]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.
Tekst: Bep (G.L.) De Boer
Dus dienden de heer C. de Graaff, architect en mejuffrouw M.C. van Greuningen, eigenares van het in aanbouw zijnde landhuis aan de Herdersweg, bij B&W een verzoek in om het aan die weg evenwijdig lopende wandelpad een naam te geven. Zij stelden voor om dit pad de naam Van Beeverlaan te geven naar de kunstschilder Emanuël van Beever, die zo’n negen jaar in Laren had gewoond en gewerkt. Het college stemde er mee in en zo stond daar dan het straatnaam bordje Van Beeverlaan – kunstschilder 1876-1912. Dat huis heeft nu het adres Van Beeverlaan 10.

Emanuël Samson van Beever werd geboren te Antwerpen op 28 maart 1876 als zoon van juwelier Samson Godfried van Beever en Rosalie Barnett. De eerste vier jaar van zijn leven woonde hij in Antwerpen, daarna verhuisde hij met zijn ouders naar Amsterdam. Na zijn schooltijd kreeg hij de opleiding om diamantslijper te worden. Dat leek hem totaal niets. Hij ging eerst nog naar de Quellinusschool, maar voelde zich daar niet thuis. Hij nam schilderles bij de schilder Alexander Boom. Van 1894 tot 1897 ging hij met een kleine beurs studeren aan de Academie voor Schone Kunsten te Amsterdam. Hij leefde heel bescheiden en om het hoofd boven water te kunnen houden speelde hij af en toe viool op feestjes of partijen. Zijn ouders woonden toen in Londen en toen zij ziek werden ging Van Beever erheen om voor zijn ouders te zorgen. Twee jaar later, toen zijn ouders waren overleden, kwam hij terug naar Nederland en vestigde hij zich eerst in Blaricum en daarna in Laren. Hij trouwde met Wijnanda Helena Rode.
Toen Van Beever ernstig ziek werd, hij had een longontsteking, werd hij verpleegd in een Amsterdams ziekenhuis. Daar overleed hij op 20 juni 1912 op 36-jarige leeftijd. Van Beever is begraven op de Algemene Begraafplaats op de dag van de Sint Jansprocessie. Zijn vrienden begroeven hem terwijl op de katholieke begraafplaats de processie arriveerde.
Bronnen: Laarder Courant De Bel – 1934; De Drost – 1969; Gemeente archief Laren; Wikipedia.
