Razzia op spinsters en breisters

Razzia op spinsters en breisters

Laren was ooit een weversdorp waar spinnen en weven als huisnijverheid een broodwinning waren, zij het dan vaak een schamele broodwinning. Maar in 1942, in oorlogstijd, was dat heel anders.

De foto is ter illustratie van een spinnewiel en stamt niet uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 164 [2023-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Bep (G.L.) De Boer

Het was in de oorlog een illegale bezigheid en daarom hadden gemeentepolitie, marechaussee en de C.C.D. (Crisis Controle Dienst) er een dagtaak aan, omdat er dagelijks meldingen kwamen van clandestien verhandelen of verwerken van wol. Soms werden er kleine partijtjes van wanten of slipovers in beslag genomen maar ook grote hoeveelheden die in de zwarte handel vele honderden of meer guldens werden verhandeld. 

Nadat de politie de laatste dagen haar controle had verscherpt had men als resultaat dat één dag soms wel tien gevallen opleverde. Enige tientallen controleurs van de C.C.D. zwermden in de vroege morgen uit over het dorp. In de Kloosterbuurt werd zelfs huis voor huis gecontroleerd. 

Op het politiebureau waar twee ambtenaren de ‘oogst’ registreerden werden de hele dag inbeslaggenomen goederen binnengebracht, zoals ruwe wol, gesponnen wol, gebreide of gehaakte artikelen maar ook spinnewielen, karen, haspels enz. Alles bij elkaar een grote hoeveelheid. Zo waren er bijvoorbeeld al zestig spinnewielen bij. Dit alles was afkomstig van ruim veertig gevallen van huiszoeking. En tijdens die huiszoekingen werden ook zakjes rogge, varkensvlees of een kaas in beslag genomen. Het leek wel of de ‘heren’ er plezier in hadden.

Bron: De Gooi- en Eemlander 17 december 1942.