Langerak

Langerak

In de raadsvergadering van de gemeente Laren op 27 juni 1990, werd gesproken over de ‘Straatnaamgeving’ van het straatje tussen het Schoolpad en de Akkerhof. Door de raadsleden werden leuke suggesties gedaan zoals o.a. ‘Griffel’, als herinnering aan de Openbare Lagere school die hier heeft gestaan.

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 162 [2022-4]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 9,50 per stuk in de Lindenhoeve en bij Bruna te koop, zolang de voorraad strekt.

Tekst: Bep (G.L.) De Boer

Alle ideeën werden van tafel geveegd op één na. Die kwam van Hans Bakker van de Groep Werkersakkoord. Hij had zoals hij vertelde onderzoek gedaan en volgens hem had op die plek waar de school had gestaan een akker gelegen met de naam ‘Langerak’. Het idee van Hans werd aangenomen en de straat kreeg zijn naam. In het niet zo grote straatje werden ruim twintig sociale huurwoningen gebouwd door de Woningbouwvereniging Laren en de straatnaambordjes met de naam ‘Langerak’ werden opgehangen. 

Echter, een andere Laarder, Bart Krijnen (overleden) had zo zijn twijfels over de naam Langerak. Hij zocht het op zijn manier uit. Hij was in het bezit van een kadasterkaart van Laren en kwam tot de ontdekking dat de naam Langerak een gedeelte is van de Laarder Eng, dat zich bevindt ten zuid-oosten van het Sint Janskerkhof. Om zeker van zijn zaak te zijn, vroeg hij op het gemeentehuis of hij de oude kadasterkaarten van Laren mocht in zien. En zie, Bart had gelijk. Hans had niet zorgvuldig genoeg zijn kaart bestudeerd. Toch zullen we moeten leven met de naam ‘Langerak’.

Omdat volgens Wikipedia een rak een recht stuk van een rivier is, vraag ik me wel af welke rivier hier moet hebben gelopen. We weten onderhand niet beter dan dat daar de straat Langerak is. Langerak is ook een dorp in Zuid Hollland in de polder Langerak tussen Nieuwpoort en Tienhoven. De naam Langerak komt 5 x voor in Nederland. Ook in Duitsland en Engeland komt de naam Langerak voor. In Duitsland heet het dan ‘Longerich’ en in Engeland ‘Longridge’. Nou ja, what’s in a name? υ

Bronnen: Artikel ‘Langerak’ in Kwartaalbericht 48 van de HKL door Bart Krijnen; Woonbode 23-06-1990; kaart archief auteur.