Burgemeester van Nispenstraat 29, 1251 KE Laren

Radiopraatje Teun Koetsier

Radiopraatje Teun Koetsier

In het radioprogramma ‘NH Gooi Zaterdag’ (voorheen 6FM) is Teun Koetsier regelmatig te gast als ‘Expert van de week’. De secretaris van de Historische Kring Laren (HKL) vertelt levendig en betrokken over diverse onderwerpen uit de rijke geschiedenis van Laren.

Geschiedenis van de erfgooiers, deel 3
16 januari 2021: Vandaag gaan we weer met Teun Koetsier verder praten over de Erfgooiers. We hebben het verhaal gehoord van 1442, het jaar waarin geregeld werd dat Erfgooiers getrouwd moesten zijn, meerderjarig en in het bezit van grond op de Engh. En de periode dat ze zich gingen verenigen om op te komen voor hun rechten, mede omdat er van buitenaf veel belangstelling was voor de onontgonnen gebieden. Kortom honderden jaren geschiedenis. Deze geschiedenis gaan we vandaag kort samenvatten en we gaan in de toekomst kijken…

Veertig jaar historische kring Laren
21 november 2020: Laren heeft wat te vieren. En dan hebben we het over de Historische Kring, die dit jaar 40 jaar bestaat! En wie kan daar beter over vertellen dan onze eigen ‘geschiedenisleraar’ Teun Koetsier. Ondanks ‘coronatijd’ is er in 2020 toch nog heel wat gebeurd.

Geschiedenis van de Erfgooiers, deel 2
17 oktober 2020: Ondanks het feit dat de Week van de Erfgooiers dit jaar niet doorging, of misschien wel dankzij, kwam Teun Koetsier van de Historische Kring Laren verder vertellen over de Erfgooiers. Vandaag deel 2.

Geschiedenisles van de Erfgooiers, deel 1
3 oktober 2020: Een Erfgooier; we hebben er in onze regio allemaal weleens van gehoord. Maar hoe zit het nu precies, wie of wat zijn Erfgooiers? Teun Koetsier vertelt erover in twee afleveringen. De volgende is op 17 oktober.

De Brink van Laren
15 augustus 2020: Teun Koetsier over de geschiedenis van de Brink van Laren. Er is de laatste tijd veel te doen omtrent De Brink in Laren. En dan bedoel ik met name de 41 bomen op de Brink die mogelijk gekapt moeten worden. Vandaag duiken we wat meer in de historie. En met wie kunnen we dat beter doen dan met onze eigen Teun Koetsier, historicus en filosoof van de wiskunde.

Spaanse Griep
4 juli 2020: Teun Koetsier is alweer een paar jaar regelmatig te gast bij ons om te vertellen over de geschiedenis van Laren. Vandaag hebben we het over een pandemie die 100 jaar geleden de wereld trof: de Spaanse Griep. Maar voordat we beginnen willen wij Teun feliciteren met zijn Koninklijke onderscheiding, gisteren uitgereikt door burgemeester Nanning Mol.

Geschiedenis Sint Jansprocessie
20 juni 2020: De Sintjansprocessie wordt al vanaf 1886 jaarlijks gehouden. Liepen er in dat jaar een tiental mensen mee, een paar jaar geleden (1917) liepen er niet minder dan 12.000 mensen mee. En nu, in dit Corona-jaar, geen processie – die overigens morgen zou plaatsvinden – ! Of toch wel? Teun Koetsier is bij ons om uitleg te geven.

Over de weverijen
23 mei 2020: Teun Koetsier vertelt over de geschiedenis van Laren, dit keer over de weverijen.

Onderscheiding Teun Koetsier
25  april 2020: Hij is een vaste gast in onze uitzendingen van de NH Gooi Zaterdag: Teun Koetsier. Hij geeft regelmatig geschiedenislessen, maar dit keer ging het over hem persoonlijk. Hij heeft gister namelijk een lintje gekregen.

75 jaar bevrijding
18 april 2020: We herdenken dit jaar 75 jaar bevrijding. Maar door het Corona-virus kunnen we daar niets aan doen. Of toch wel? Laren gaat het wel vieren, via een live-stream. Er is een programma opgezet met diverse activiteiten en dat loopt t/m 5 mei. De aftrap wordt gedaan op 24 april door Frits Spits, waarna de presentatie volgt van het boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ van Ineke Hilhorst en Teun Koetsier. Op de Brink wordt het tijdelijk Holocaust monument onthuld en er volgen vier ‘Gesprekken aan de Brink’ met als thema: ’Wat betekent Vrijheid voor je?’.Tot slot is een serie documentaires over de Tweede Wereldoorlog te zien en er is een herdenking bij het Monument voor de Joodse Kinderen. Maar we praten vandaag over het tijdelijke Holocaust Monument op de Brink in Laren met Teun Koetsier. Het volledige programma is te vinden op:laardercourant.nl Podcasts van de evenementen worden geplaatst op de sites van de Gemeente, Historische Kring Laren, Bijzonder Laren, Larense boekhandel en Larens Behoud.

Boekbesprekingen
29 februari 2020: Teun Koetsier van de Historische Kring Laren bespreekt 2 boeken: Boek 1: Ineke Hilhorst & Teun Koetsier, De mensen, de oorlog, het dorp, Laren 2020 Vanaf 24 april beschikbaar. Boek 2: Rob Bakker, Boekhouders van de Holocaust, Nederlandse ambtenaren en de collaboratie, Hilversum 2020. Vanaf 6 april beschikbaar.

40 jaar HKL en boek WO II
18 januari 2020: Teun Koetsier is onze vaste expert over de geschiedenis van Laren. Vandaag praten we over het 40-jarig bestaan van de HKL en een nieuw boek over Laren in WO II.

Kerstfeest
14 december 2019: Teun komt zoals bekend regelmatig vertellen over de geschiedenis van Laren. Vandaag is het thema Kerstfeest, en alles wat daarmee samenhangt.

Politiek 100 jaar geleden
19 oktober 2019: We praten met Teun Koetsier over de geschiedenis van Laren. Hoe zag de politiek er 100 jaar geleden uit?

Plekken van plezier
14 september 2019: In de Lindehoeve in Laren praat verslaggever Michel Stoeltie met Teun Koetsier over de fototentoonstelling ‘Plekken van Plezier’ (thema Open Monumentendag) in Laren, over de lezing die Karel Loeff geeft om 12.00 uur over de Laarder Kermis en andere activiteiten in Laren.

De kermis in Laren
22 juni 2019: Zaterdag 29 juni t/m donderdag 4 juli is het weer zover: de Larense Kermis. Een kermis met een roemruchte geschiedenis. Met koninklijk bezoek ook en Hollandse wafelen die al 150 jaar op dezelfde manier gebakken worden. En de kermis was bijna afgeschaft. Teun Koetsier weet hier alles van en vertelt er over.

De St. Jansprocessie
1 juni 2019: Teun Koetsier vertelt over alle legenden rond de jaarlijkse St. Jansprocessie in Laren.

De geschiedenis van Koningsdag
20 april 2019: Teun Koetsier vertelt over Pasen, maar vooral over Koningsdag. Hoe dit werd gevierd in de 19e eeuw en in 2019. En hij vertelt ook wie het niet vierden in vroegere jaren.

Immigratie in Het Gooi
23 maart 2019: Onze expert van de Week is Teun Koetsier van de historische kring. Immigratie is een hot item in de afgelopen verkiezingen geweest, en Teun kijkt ernaar met een historische blik.

Carnaval in Laren
23 februari 2019: Teun Koetsier is onze vaste Expert van de Week. Hij komt regelmatig vertellen over de geschiedenis van Laren. Dit keer vertelt Teun over de band van Laren met Carnaval.

Piet Mondriaan en Mathieu Schoenmaekers
12 januari 2019: Het is 75 jaar geleden dat Piet Mondriaan en filosoof Mathieu Schoenmaekers overleden. Wij hadden zij met elkaar, behalve het feit dat beiden in Laren hebben gewoond? We gaan hier vandaag over praten met Teun Koetsier.

Sinterklaasfeest
17 november 2018: Expert van de week Teun Koetsier van de Historische Kring Laren vertelt over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest in Nederland en specifiek in Laren.

De Merken
20 oktober 2018: Donderdag 25 oktober geeft Steven Weinberg een lezing over zijn boek ‘De Merken’. Teun Koetsier vertelt over deze lezing, die verhaalt over verschillende gebeurtenissen en avonturen die zich afspelen in en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Carry van Bruggen
15 september 2018: Teun Koetsier over de geschiedenis van Laren. Dit keer vertelt Teun over de band van Carry van Bruggen met Laren.

Louis Couperus
18 augustus 2018: Teun Koetsier van de Historische Kring Laren vertelt over Louis Couperus

Vrijwilligers
11 augustus 2018: Vandaag vertelt Teun Koetsier over zijn werk bij de Historische kring Laren en om u op te roepen om mee te doen en u aan te melden als vrijwilliger.

Max Liebermann
23 juni 2018: Teun Koetsier van de Historische Kring Laren vertelt over Max Liebermann en de tentoonstelling van zijn werk die nog tot 24 juni te zien is in Den Haag.

Kruispunt Laren
19 mei 2018: Teun Koetsier van de historische kring Laren schuift regelmatig aan om te vertellen over de geschiedenis van het dorp.

Stervens- en begrafenisrituelen in katholiek Laren
7 april 2018: Vandaag praat Teun Koetsier over de stervens- en begrafenisrituelen in katholiek Laren.

Katholiek Laren
24 februari 2018: Op 28 februari, opent bij de Historische Kring Laren een tentoonstelling genaamd: Katholiek Laren. Dit gaat o.a. over de middeleeuwse ideeën over leven na de dood.

Vincent van Gogh
27 januari 2018: Teun Koetsier van de Historische Kring Laren legt een connectie tussen Vincent van Gogh en het kunstdorp Laren. En wetenswaardigheden over het bekende bed.

Kerst
23 december 2017: Item met Teun Koetsier van de Historische Kring Laren over Kerst meer dan 100 jaar geleden.

De Kermis en de St. Jansprocessie
18 november 2017: Teun Koetsier van de Historische Kring Laren komt regelmatig vertellen over de geschiedenis van Laren. Dit keer vertelt hij over de Kermis en de St. Jansprocessie. En wat deze twee met elkaar te maken hebben of hadden.

Laren en de 80-jarige oorlog
7 oktober 2017: Teun Koetsier vertelt over Laren en de 80-jarige oorlog. En over Calvinisme en Katholicisme en de St. Jans Kapel en de St. Vituskerk.

Neanderthalers
23 september 2017: Namens de Historische Kring Laren komt Teun Koetsier deze week praten over de Neanderthaler. Zijn wij afstammelingen?

Jozef Israels
16 september 2017: Teun Koetsier van de Historische Kring Laren is regelmatig te gast. Dit keer heeft hij het over de ontdekking van Laren door Jozef Israels in 1875 en legt een verband met de ophanden zijnde fusie.

De nacht van 5 op 6 oktober 1940
5 augustus 2017: Teun Koetsier van de Historische Kring Laren vertelt over de nacht van 5 op 6 oktober 1940, de nacht waarin er 4 bommen vallen bij de Hut van Mie. Er zijn meerdere scenario’s over het gebeurde.

Het belang van geschiedenis
17 juni 2017: Veel plaatsen in Nederland hebben een historische kring of vereniging. Meestal opgericht om mensen bijeen te brengen die zich op één of andere manier bezig houden met de streekgeschiedenis. De secretaris van de Historische Kring Laren Teun Koetsier vertelt over het belang van geschiedenis.

De Bergstichting
10 juni 2017: Teun Koetsier vertelt over de Bergstichting, het monument voor de Joodse kinderen, over populisten en stelt dat politiek geen entertainment is.

Laren in de Tweede Wereldoorlog
4 mei 2017: Leo Janssen in gesprek met twee historici over Laren in de Tweede Wereldoorlog: Burg. Elbert Roest en Teun Koetsier. Anchor is Kent Hanson.