De ‘Dolle Dinsdag’ van Kees Bus

De ‘Dolle Dinsdag’ van Kees Bus

Op het Sint Janskerkhof ligt het graf van de familie Bus. Volgens de beheerder zou dit een graf uit de Tweede Wereldoorlog zijn en dan zou het gaan om Kees Bus. Maar hoe en waarom overleed Kees Bus op 5 september 1944?

Dit artikel is afkomstig uit Kwartaalbericht 144 [2018-2]. Leden van de Historische Kring Laren ontvangen het kleurrijke glossy magazine 4 keer per jaar. U kunt hier lid worden. Losse nummers zijn à € 4 per stuk in de Lindenhoeve te koop, zolang de voorraad strekt.

Bep (G.L.) De Boer

Op 5 september 1944 was het een dolle boel in Nederland. Op 3 september was Brussel bevrijd van de Duitse overheersing en op 4 september was Antwerpen op de Duitsers veroverd. Dus de optimistische Nederlanders dachten dat de bevrijders op 5 september Rotterdam zouden bevrijden en op 6 september Utrecht en dus al snel in het Gooi zouden zijn. Zodoende waren er in het hele land emotionele taferelen. Er gingen geruchten dat de bevrijders al onderweg naar het noorden waren. Er werden al vlaggen en oranje wimpels klaargelegd. Onder de Duitsers en de NSB brak paniek uit. En zo ging deze dinsdag de 5e september 1944 de geschiedenis in als ‘Dolle Dinsdag’.

Kees Bus © dhr. L.W.J. Bus

Het gezin Bus, bestaand uit vader Kees Bus, geboren te Laren op 17 december 1905 en moeder Maria Bus-Calis, geboren te Laren op 29 september 1903 en hun 8 kinderen, woonde in die tijd aan de Zijtak 15 te Laren. Kees Bus ging op die Dolle Dinsdag 5 september ’s morgens met zijn Joodse buurman van Zijtak 7, de heer D. Hessing en zijn broer H. Bus naar de Rijksweg om te gaan kijken naar uit Nederland vertrekkende Duitsers. Om de bezetters dwars te zitten hebben zij daar spijkers op de weg gestrooid, verkeersborden vernield en de rails van de Gooise tram opgebroken. ’s Avonds zijn zij weer naar de Rijksweg gelopen om te kijken of hun actie resultaat had gehad. Aangekomen bij de Rijksweg, zagen zij gestrande auto’s van de Duitsers. Natuurlijk waren ze in de spijkers gereden en die waren daar niet blij mee. Mogelijk heeft Kees Bus hier om moeten lachen of had hij er zichtbaar plezier in, hetgeen een Duitse soldaat nogal irriteerde. Hij pakte zijn geweer en schoot Kees Bus pardoes dood. De omstanders schrokken ontzettend. Dit had niemand verwacht. De Duitsers zijn gevlucht en lieten de vermoorde Kees Bus achter. Het was een slag voor het gezin Bus. Zijn vrouw bleef achter met acht kinderen.

Overdag was de Rijksweg al schoongeveegd door de gemeentewerkers Jaap Schaapherder en Giesken. Dat zal in opdracht zijn geweest van de Duitsers. Kees Bus werd begraven op het Sint Janskerkhof te Laren.

Bronnen: dhr. L.W.J. Bus en Wikipedia

Reactie in Kwartaalbericht 145
Gerrit Barendregt uit Heerhugowaard weet veel over de Gooise tram en reageerde op het artikel ‘Dolle Dinsdag van Kees Bus’ in Kwartaalbericht nr. 144. In het artikel vertelde de heer Bus dat er spijkers op de weg werden gegooid en de rails van de Gooise tram opgebroken. Het verhaal van de spijkers klopt, zegt Barendregt, maar hij heeft zijn twijfels over de opgebroken tramrails. Ook in de archieven wordt er niets over verteld.