Kunstenaars

 

HISTORISCHE

L A R E N

K R I N G

Kunstenaars

Laren is bekend als kunstenaarsdorp. Schilders uit Nederland, maar ook ver daarbuiten, ontdekten Laren als een uniek, vergeten dorp. De heide met haar schapen, de schamele huizen van de arbeiders, de vervallen rietgedekte boerderijen, de klederdracht en de uitingen van geloof. Het inspireerde generaties schilders, die soms vernieuwend, soms traditionele werken maakten. Straatarme schilders, onbegrepen schilders, maar ook broodschilders en nieuwe rijken, die het kunstenaarschap als liefhebberij hadden.

Jozef Israëls, schilder van de Haagse School, was de eerste die Laren in 1874 ontdekte. In zijn voetspoor volgde Albert Neuhuys. Deze ging in 1883 als eerste permanent in Laren wonen. Hij liet een Larens interieur bouwen in zijn huis aan de Naarderstraat. In 1882 kwam Anton Mauve voor het eerst in Laren. De talentvolle schilder betrok in 1885 de villa Ariëtte aan de Naarderstraat 48. Velen zouden volgen, waaronder de Amerikaanse maecenas William Singer jr, maar ook schilders als Piet Mondriaan, de beeldhouwer. Joseph Mendes da Costa en illustratrice Rie Cramer.

Vervolg

Laren kent hierdoor een grote rijkdom aan kunstenaarshuizen en een veelheid aan schilderijen, prenten en tekeningen, die gemaakt zijn in het dorp.

Trefpunt voor veel kunstenaars was "Het kroegje". Dit café was onderdeel van het in 1979 afgebroken hotel Hamdorff.

In 1956 werd de Singer Memorial Foundation opgericht. Singer Laren geniet, als niet gemeentelijk- of rijksmuseum , een grote reputatie vanwege zijn fraaie collectie en boeiende tentoonstellingen.

Harpiste Rosa Spier kwam met het idee om een "veilige haven voor oudere kunstenaars " te creëren. In 1963 richtte Henriëtte Polak de Rosa Spier Stichting op. De bedoeling was een huis te bouwen, waar het mogelijk zou zijn voor oudere kunstenaars om hun energie te blijven stoppen in hun werk, en hun persoonlijke verzorging over te laten aan anderen. In 1969 opende het Rosa Spier Huis haar deuren. Er wonen op dit moment zeventig kunstenaars en wetenschappers, soms met internationale reputatie.

Copyright 2015 Historische Kring Laren created by Y.Majoor